Nu har Stefan Löfven bestämt sig: svetsning blir obligatoriskt ämne i skolan

svetsarens upp

Svetsarstatsministern vill att Sveriges barn ska följa i hans fotspår – nu blir svetsning ett huvudämne av samma dignitet som tex. Matte, Engelska och NO. 

Skolfrågan har länge hamnat i skymundan i Svensk politik – den heta flyktingfrågan har dominerat nästan varje debatt sedan sommaren och har präglat hela hösten ur ett politiskt perspektiv. Men nu vill Stefan Löfven blåsa liv i barnens framtid igen – och han gör det på ett minst sagt kontroversiellt sätt. Under en pressträff på Rosenbad tidigt imorse kungjorde Löfven en reform som kommer att träda i kraft i början av nästa skolår. Detta är vad han hade att säga:

”I sådana här mörka tider är det viktigt att ge barnen hopp. Sveriges skolresultat har länge halkat efter internationellt och svenska barn känner allt mindre framtidstro och tillförlit till hur utbildningssystemet ser ut idag – just nu krävs en stor förändring som verkligen skänker hopp – därför har jag bestämt att svetsning, ett nobelt hantverk, skall bli ett officiellt och obligatoriskt ämne i skolan, från årskurs 1 tills årskurs 9. Alla barn ska få chansen att drömma om en bättre framtid och när de får chansen att svetsa, precis som deras statsminister gjorde en gång i tiden, kommer de att förstå att de kan bli vad som helst, till och med statsminister (som jag då är). Ämnet kommer att vara lika viktigt som Matte, Engelska och Svenska, och självklart måste vi då dra ner på dessa ämnen för att ge svetsningen mer skoltid. Vi kommer att dra ner mest på svensklektionerna eftersom vi ändå går emot ett globalizerat samhälle där engelska är språket man ska kunna. Hösten 2016 kommer att stå i svetsningens tecken och jag kan knappt bärga mig inför att se alla små mini-Stefans svetsa så det ryker.”

Skolreformen har redan mött stor kritik, inte minst från högerkanten. Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, uttalade sig såhär:

”Detta är vansinne! I en tid då det aldrig varit viktigare med teoretiska ämnen inför Löfven ett teoretiskt ämne som fullständigt slukar tid från de vanliga ämnena.”

Hur reformen fungerar i praktiken återstår att se, men en sak är säker, en het debatt är stundande.

För att diskutera Stefan Löfvens reform, skriv under hashtaggen #SvetsarSkolan .

Comments

comments

Be the first to comment on "Nu har Stefan Löfven bestämt sig: svetsning blir obligatoriskt ämne i skolan"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*